Szkoła Podstawowa nr 2

DANE KONTAKTOWE

Telefon: 0-18 262-38-15   E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi.

Czytaj więcej

Sport w naszej szkole /akt./

Sport w naszej szkole /akt./

W Szkole Podstawowej nr 2 im. Jana Pawła II w Krościenku nad Dunajcem, uczniowie mają możliwość uczestnictwa w zajęciach sportowo-...

Czytaj więcej

„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” w Zespole Szkół Zawodowych w Krościenku nad Dunajcem


Na początku uzyskaliśmy wszystkie niezbędne informacje dotyczące wypieku dobrego chleba. Dowiedzieliśmy się, jakie są rodzaje mąki, jak powstaje zakwas i oczywiście, jak krok po kroku przygotować ciasto na chleb. Po części teoretycznej przystąpiliśmy do praktyki. Wspólnie z naszymi instruktorami, czyli uczniami szkoły, wśród których byli również absolwenci naszego Gimnazjum, przygotowaliśmy ciasto. Pracowaliśmy w grupach. Po intensywnej pracy nasze ciasta zostały odstawione do wyrośnięcia a my udaliśmy się na wystawę poświęconą Janowi Pawłowi II. Po jej obejrzeniu wróciliśmy do dalszej pracy - tym razem formowaliśmy kształty z naszych ciast. Powstały  tradycyjne bułki, podłużne paluszki, słodkie precelki z rodzynkami i orzechami i jeden wielki chleb z napisem „Tydzień Chleba 2014”.


Oczekując na nasze pieczywo, wysłuchaliśmy prezentacji na temat historii i produkcji chleba. Po pewnym czasie zostaliśmy poproszeni do kuchni, z której dochodził piękny zapach „owoców naszej pracy”. Okazało się, że smakują one jeszcze lepiej niż pachną. Każdy mógł poczęstować się na miejscu lub wziąć wypiek do domu.


Warsztaty były udane. Panowała miła i życzliwa atmosfera pracy. Nauczyliśmy się, że przygotowanie zdrowego chleba zabiera niewiele czasu i wysiłku, a smakuje o wiele bardziej niż pieczywo sklepowe. Zachęcam wszystkich do zrobienia nawet jednej małej bułeczki.


Szymon Berezicki klasa II a



Dyrektor Publicznego Gimnazjum im. Jana Pawła II w Krościenku n.D oraz uczniowie wraz z pedagogiem szkolnym uczestniczący w warsztatach składają serdeczne podziękowania za zorganizowanie i przeprowadzenie  wartościowych zajęć wraz z poczęstunkiem.


{gallery}aktualnosci/2015/014chl{/gallery}