Klasa IIIc na warsztatach od ziarenka do bochenka
- Szczegóły
- 26, październik 2017
- Odsłony: 765
Zajęcia rozpoczęły się od prezentacji wystawy eksponatów z końca XIX wieku wypożyczonych z prywatnego muzeum pana Jana Malinowskiego „Matrunioka” ze Szczawnicy. Mieli możliwość poznania dawnych narzędzi i sprzętu wykorzystywanego w domowej produkcji chleba. Zostali również zapoznani z techniką sporządzania chleba, a także z niezbędnymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji pieczywa.
Następnie gimnazjaliści przystąpili do formowania ciasta, ażeby po dwóch godzinach przygody móc spróbować swoich wyrobów.
Na zakończenie dyrektor szkoły p. Leszek Wołek przekazał na ręce przewodniczącej klasy pamiątkowy dyplom uczestnictwa w kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2017”.
Opracowanie i zdjęcia
Magdalena Wojtarowicz
pedagog szkolny
{gallery}aktualnosci/2018/022{/gallery}